Det er ikke alltid livet går som planlagt. Drømmen er kanskje å være gjeldfri, med en godt betalt jobb og være i en trygg familiesituasjon. Har du havnet i en situasjon der du allikevel har pådratt deg noe gjeld, kan det være en ide å refinansiere. Enkelt forklart er refinansiering å ta opp et nytt lån slik at du kan kan kvitte deg med de(t) gamle. Det nye lånet har da gjerne bedre betingelser enn det/de opprinnelige lånet(ene) hadde. Du vil derfor spare utgifter som følge av å bytte til en annen tilbyder med bedre betingelser. Samtidig får du gjerne bedre oversikt med et lån kontra flere.

  • Refinansiering – Ta opp et nytt lån for å betale ned gammel gjeld
  • Sørg for å få bedre betingelser enn du har fra før
  • Samle flere lån i et nytt

Hvor er det lurt å gå?

Er du helt uerfaren på refinansiering, kan det være lurt å besøke: www.finansportalen.no. Denne portalen er drevet av Forbrukerrådet og gir deg en helt nøytral oppstilling av hvilke forbrukslån som finnes i markedet. Her kan du plotte inn hvor mye du vil låne og hvor lang nedbetalingstid du vil ha. Deretter regner kalkulatoren ut hvilket lån i hvilken bank som vil være best for deg. Du kan også huke av for å sammenligne med en utvalgt bank. Det finnes også noen flere tilvalg for å snevre ned antall lån ytterligere. Prøv deg fram til du finner ut av det.

Alternativer til refinansiering med forbrukslån

Har du behov for å refinansiere tenker mange automatisk en burde ta opp et nytt forbrukslån. Det er ikke alltid det lureste du kan gjøre. Har du et boliglån fra før av, kan du høre med banken din om de er villige til å bake forbruksgjelden din inn i boliglånet ditt. Med unntak av studielånet du får fra Lånekassen, er boliglånet det billigste lånet du kan ta opp. Det aller beste er selvsagt er å ta opp et rentefritt lån hos enten arbeidsgiver eller en nær bekjent. På den måten slipper du helt å betale renter og gebyrer, men det er tradisjonelt vanskelig å ta opp slike lån.

Hva har jeg i gjeld?

Før du søker om lån til refinansiering kan det være lurt å finne ut hvor stor gjelden din er. Har du mange lån og kredittkort kan det ofte bli vanskelig å holde oversikten. Det ble i 2019 opprettet et gjeldsregister der alle privatpersoner kan sjekke hvor mye de har i samlet gjeld. Bankene rapporterer fortløpende til registeret hvor mye du har i lån. Derfor er det lurt å ta en tur innom her for å få en oversikt. Du trenger personnummer og en bank-ID for å få logget på siden. Det finnes også andre alternativer, til registeret, som for eksempel appen: Horde.

Avslag på refinansiering

Du har nå fått en oversikt over hvor mye gjeld du har og hvilke banker du kan søke lån hos. Det er dog viktig å være klar over at du kan få avslag fra enkelte banker når du søker om lån. Det kan være flere grunner til dette. Den hyppigste årsaken er at du har tidligere uoppgjorte inkassosaker eller betalingsanmerkninger registrert på deg. Da vet ikke bankene om de kan stole på at du vil greie å nedbetale et nytt lån. Det er derfor viktig å ta kontakt med banken om du skulle få avslag. Da kan du forsikre de om at pengene skal gå til å betale gjeld.

Refinansiering – en kort oppsummering

Enten du har problemer med å betale utestående lånebeløp eller ikke, kan det være lurt å refinansiere. Ved å bytte ut dyre lån med billigere lån er det potensielt flere tusen kroner å spare hver måned. Det er fordi mange forbrukslån har svært høy rente. Du vil også få bedre oversikt med færre lån og kredittutstedere å forholde deg til. Har du muligheten, er det å refinansiere gjelden inn i boliglånet en klok beslutning. Sett gjerne også opp et budsjett for å få oversikt over alle inntektene og utgiftene dine. Da slipper du kanskje å ta opp flere forbrukslån i fremtiden.

https://www.sparebank1.no/nb/bank/privat/lan/andre-lan/refinansiering-smalan.html

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP